Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


111 éves az Magyar Labdarúgó Szövetség

2012.01.19

111 éves az Magyar Labdarúgó Szövetség

Száztizenegy esztendővel ezelőtt, 1901. január 19-én alapították meg a Magyar Labdarúgó Szövetséget.

Száztizenegy évvel esztendővel ezelőtt, 1901. január 19-én Budapesten, az Akadémia utca 1. szám alatti István Főherceg Szálló különtermében tizenhárom klub és a Versenypálya-szövetség részvételével alakult meg a Magyar Labdarúgó Szövetség. Az MLSZ január 19-i alakuló közgyűlésen tizenhárom egyesület és a Millenáris-pályát kezelő Budapesti Versenypálya Bizottság képviseltette magát. Az alapító egyesületek a következők voltak: BAK, BEAC, BSC, BTC, Budai Ganzgyár, Ganz Vagongyár, "33" FC, MAC, MFC, MUE, Műegyetemi FC, Postás és az FTC. Az MLSZ első elnökének Jász Gézát (MFC) választották meg.

 

Az 1901. február 4-én tartott nyitó tanácsülésen kiírták az első labdarúgó bajnokságot és elfogadták annak szabályzatát. Az első bajnoki mérkőzést a Budapesti Torna Club (BTC) 4:0-ra nyerte meg a Budapesti SC ellen, a BTC később az első bajnoki címet is megszerezte.

A magyar válogatott első hivatalos mérkőzését 1902. október 12-én Ausztria ellen játszotta Bécsben. Azon a mérkőzésen még nem sikerült megszerezni első győzelmünket (5:0-ra kikaptunk), de az első öt meccsünkből négyet megnyertünk, abból háromszor éppen az osztrákok ellen diadalmaskodtunk. 1907-ben az MLSZ a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség önálló tagja lett, 1909-ben pedig első ízben megrendezték a Magyar Kupa küzdelmeit, amelyek az MTK sikerével zárultak.

A válogatott először 1934-ben vett részt világbajnokságon, majd négy évvel később elérte eddigi legjobb vb-eredményét, az olasz válogatott mögött a második helyen zárta a világ elsőszámú tornáját. Ezt az eredményt 16 évvel később, Svájcban megismételtük, az emlékezetes berni döntőben 2:0-ás vezetésről 3:2-re elveszítettük a németek elleni mérkőzést.

Válogatottunk leghíresebb és legdicsőségesebb meccsét 1953. november 25-én vívta, a zseniális Puskás Ferenc vezette magyar Aranycsapat az évszázad mérkőzésén a londoni Wembley stadionban 6:3-ra legyőzte a labdarúgás akkori nagyhatalmát, az otthonában 90 éve veretlen Angliát. A találkozó visszavágóját 1954 májusában rendezték, minden idők legjobb csapata Budapesten 7:1-re verte az angolokat.

Olimpiai együttesünk három ötkarikás játékokon diadalmaskodott, 1952-ben Helsinkiben, 1964-ben Tokióban és 1968-ban Mexikóvárosban is aranyérmet nyert. Az 1960-as, római olimpián harmadik, az 1972-es, müncheni játékokon második helyezett lett a magyar válogatott.

1959-ben nemzeti együttesünk a France Football című szaklap először kiadott ranglistáján az európai rangsor élén állt, és ezt követően, egészen az 1970-es évekig a világ élvonalába tartozott, amit több kiemelkedő eredmény is példáz. Az 1964-es spanyolországi Nemzetek Európa Kupáján bronzérmes lett a válogatott, 1967-ben Albert Flórián - máig egyedüli magyar futballistaként - elnyerte az Aranylabdát, Dunai Antal kétszer egymás után végzett a kontinens legjobb góllövői között, Ezüstcipőt, majd Bronzcipőt kapott. 1964-ben az MTK KEK-döntőt játszott, 1965-ben a Ferencváros Vásárvárosok kupáját nyert, majd 1968-ban ismét döntőbe jutott, ez utóbbi bravúrt 1969-ben az Újpesti Dózsa ismételte meg. A hetvenes-nyolcvanas években is ünnepelhettünk sikereket: Várady Béla, Fekete László, Fazekas László és Nyilasi Tibor is ezüstcipős lett, az 1972-es Eb-n negyedik helyen végzett válogatottunk, a Ferencváros 1975-ben KEK-döntőt, a Videoton 1985-ben UEFA-kupa döntőt játszott. Ezután azonban nem történtek meg a szükséges fejlesztések a hazai labdarúgásban, és elmaradtak a jelentős eredmények is.

1985-ben lejátszotta első nemzetközi mérkőzését a magyar női válogatott, a mieink az NSZK elleni 1-0-ás győzelemmel mutatkoztak be a nemzetközi porondon. 1986-ban a magyar teremlabdarúgó-válogatott is átesett a tűzkeresztségen, az MLSZ 1991-től rendezi meg a kispályás bajnokságot.

2006 októberében ünnepélyesen felavatták a Magyar Labdarúgó Szövetség saját tulajdonú modern székházát, majd 2009 májusában megnyílt az MLSZ világszínvonalú telki edzőcentruma, amely azóta is folyamatosan kivívja hazai és külföldi vendégei elismerését. Magyarország 2010-ben első ízben rendezhetett felnőtt kontinensviadalt, a Budapesten és Debrecenben megtartott futsal Európa-bajnokság megítélése rendkívül kedvező volt.

 

A 2011-ben hivatalba lépő elnökség vezetése alatt több jelentős sikert is felmutathat a szövetség: a tavaly kinevezett Egervári Sándor szövetségi kapitány vezetésével válogatottunk az utóbbi hónapokban jelentős javulást ért el a FIFA világranglistáján, a 2012 januárjában közölt rangsorban a 37. helyen áll. Újraindult a Bozsik-program, elkészült a magyar labdarúgás átfogó stratégiája a következő évtizedre, valamint a szövetség elnyerte a 2012-es FIFA-kongresszus rendezési jogát.