Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bozó Zoltán UEFA-CORE diplomát szerzett

2012.03.20

Bozó Zoltán UEFA-CORE diplomát szerzett

 Az egerbaktai játékvezető asszisztens a svájci Nyonból oklevéllel a birtokában tért haza.
 
 
 
 

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) 2010 szeptemberében indult Centre of Refereeing Excellence (CORE) programja a tagországok fiatal, tehetséges játékvezetőinek és asszisztenseinek képzését igyekszik segíteni. A magyar szövetség által kijelölt személyek – köztük az egerbaktai illetőségű Bozó Zoltán, aki asszisztensként, társai Németh Ádám játékvezetőként, és Kormányos Gábor szintén asszisztensként - szeptemberben tíznapos bemutatkozó kurzuson vettek részt.

Akkor az UEFA szakemberei felmérték képességeiket szakmai rátermettségüket, a második lépcsőben pedig „visszahívó, fejlődést ellenőrző” összevonásra került sor. A magyar hármas minden tesztet kimagaslóan teljesített, így ők jelentik Magyarországon a második triót, amelynek tagjai sikeresen teljesítették a különböző vizsgákat és feladatokat, bízva abban, hogy ez megfelelő ajánlólevél lesz egy közeli FIFA-kerettagság jelöléséhez.

 

  Bozó Zoltán (a jobb szélen) megfelelt a magas követelményeknek Beküldött fotó Bozó Zoltán (a jobb szélen) megfelelt a magas követelményeknek Beküldött fotó

- Nem árulok el nagy titkot, hogy a legfontosabb feladatnak tartottunk mindhárman, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújtsuk és UEFA játékvezető diplomájával a csomagunkban utazhattunk haza - közölte Bozó Zoltán. - Nagyon keményen dolgoztam az elmúlt hat hónapban annak érdekében, hogy a szakma valamennyi részében fejlődést mutassak, amit a kurzus vezetői elismerő szavakkal jutalmaztak. Bár a CORE program lezárult számomra, de úgy gondolom, hogy az a folyamat, amit az UEFA tökéletesített az oktatásuk során, az elkövetkezendő időben is folytatódik majd tovább.

Ez nem más, mint az állandó szellemi felkészültség és éberség megtartása mellett, az elengedhetetlen heti edzések amely nélkülözhetetlen az életünkből. Több neves, volt játékvezető, UEFA Játékvezető Bizottsági tag (David Elleray, Jaap Uilenberg) segítette a szakmai fejlődésünket. A napi programok reggel 8-tól kezdődtek (edzés, szakmai előadások, mérkőzések, videoklipek értékelése a megfelelő konzekvenciák leszűrése és azok gyakorlatba történő átültetése) és este 8-ig óráig tartottak.

Panaszra nem lehetett okunk, mert a rendkívüli szakmai továbbképzésen kívül vezetőink figyeltek arra is, hogy színesebbé tegyék svájci tartózkodásainkat. Ezért minden nap volt valami különlegességnek számító tevékenység, ami megszínesítette az életünket. (vacsora Nyonban, kerékpártúra Franciaországban stb.). Kuriózumnak számított, hogy első alkalommal egy svájci, második alkalommal egy francia III. osztályú bajnoki mérkőzést vezethetett minden ország résztvevő csapata.

Valamennyi mérkőzést több kamerával is rögzítettek (egy kamera csak a játékvezetőt és egy csak az asszisztenst követte), így nem csupán az ítélet helyességét, hanem a futástechnikát és stílust, gesztusokat, határozottságot, koncentrációt, helyezkedést is ellenőrizhették. A két kurzus között eltelt 6 hónap alatt minden hónapban mérkőzés jelentéseket, edzésnaplót, videofelvételeket kellett küldeni a hazai felkészülésekről, mérkőzésekről. A mostani összejövetel egyben vizsgát is jelentett, amely a FIFA-szintű fizikai felmérésből, gyakorlati-, videós- és elméleti tesztből állt. A résztvevőknek speciális orvosi vizsgálaton is át kellett esniük - zárta szavait Bozó Zoltán.